Uncategorized

Tipuri de consultanti de afaceri in Bucuresti

Dacă puneţi bazele unei afaceri sau vă reorganizaţi societatea, dacă încheiaţi tranzacţii în valoare de milioane de dolari şi investiţi banii partenerilor de afaceri, trebuie să ştiţi, indiferent din ce poziţie acţionaţi – director general, creditor, acţionar – când este momentul să nu faceţi compromisuri şi la ce puteţi renunţa.

Trebuie să menţineţi contactul cu piaţa de capital, cu oamenii şi să fiţi la curent cu ultimele informaţii. Totul se rezumă la forţă şi gradul de determinare. Nu puteţi intra într-o afacere în lipsa acestora. Un consultant va poate ajuta să clădiţi o structură eficientă pentru a vă atinge obiectivul.

Consultantii nu iau decizii in locul antreprenorilor, insa pot avea un anumit control asupra deciziei, stabilit prin contract, mai ales in cazurile in care serviciul de consultanta se ofera in schimbul unui procent din afacere.

Dupa nivelul de implicare si abordare, consultanta de business poate fi acordata de catre:

– consultanti – care au o abordare formala care urmeaza, de regula, metode si procese bine definite. Sunt focusati  mai degraba asupra afacerii. Ei pot scrie planul de afaceri sau planul de marketing, pot oferi indrumare antreprenorului in dezvoltarea afacerii, pot da sfaturi, se pot ocupa de anumite demersuri birocratice in relatia cu autoritatile, pot organiza sedinte si brainstorming-uri.

– coaches – au o abordare mai personala, concentrata mai mult pe antreprenor decat pe firma. Acesti “antrenori” par sa fie traineri de motivatie personala care ii ajuta, ii invata pas cu pas pe antreprenori sa-si faca planurile de afaceri si de marketing, si ii determina sa nu mai amane diverse sarcini. Daca un consultant poate rezolva o problema a unei firme, un coach il ajuta pe antreprenor sa-si gaseasca el singur rezolvarea problemelor din firma.

Dupa relatia pe care o au cu antreprenorii, consultanta poate fi acordata de:

– consultanti (in care exista o relatie contractuala consultant-client, cu un scop clar si obiective definite),
– mentori (oameni de afaceri cu experienta care dau sfaturi tinerilor antreprenori),
– business angels (investitori cu experienta care investesc activ fonduri si know-how-ul, experienta, cunostintele, relatiile unui antreprenor, in schimbul unor parti sociale din afacere).

Bineinteles, consultanta in afaceri poate acoperi una sau mai multe fatete ale activitatii unei firme: management, finantari, dezvoltare, marketing, vanzari, managementul riscului, audit intern, consultanta fiscala, resurse umane etc.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *