Avocat Comercial Sector 1 Avocat Drept Comercial

Starea de alertă. Cum sunt afectate companiile?

În data de 4 mai 2020, Președintele Klaus Iohannis a anunțat încetarea stării de urgență și intrarea într-o nouă etapă de stare de alertă, prevăzută în legislație ca stare cu grad inferior.

Într-un interviu recent, Augustin Zegrean, expert constituțional și fost președinte al Curții Constituționale a explicat faptul că starea de alertă elimină astfel toate limitările de libertăți individuale care au fost impuse prin prevederile ordonanțelor militare și orice noi restricții și limitări de libertăți individuale așa cum sunt ele consfințite de Constituția națională vor trebui să fie adoptate doar prin lege, nu prin ordonanță de urgență.

Prin urmare, din 15 mai vom beneficia din nou de libertatea de mișcare și libertate de a desfășura o activitate comercială așa cum este ea consfințită de Constituție la articolul 16. Numai o nouă lege adoptată de parlament până la data de 15 mai ar putea limita aceste două drepturi din nou.

Starea de alertă este prevăzută de OUG nr. 21/2004 şi se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgentă.

După cum argumentam, și conform ordonanței amintite mai sus, pe timpul stării de alertă se pot dispune, cu respectarea prevederilor art. 53 din Constituţia României, republicată, măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăţi fundamentale referitoare, după caz, la libera circulaţie, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii forţate, dreptul de proprietate privată ori la protecţia socială a muncii, aflate în strânsă relaţie de cauzalitate cu situaţia produsă şi cu modalităţile specifice de gestionare a acesteia.

Citiți aici măsurile CNSSU privind Starea de Alertă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *