Consultant Afaceri Stiri

Indicele ROBOR este în creștere

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat luni la 2,66%, după ce vineri a închis săptămâna la 2,63%.

De la începutul lunii noiembrie indicele s-a majorat cu 12,7%, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la BNR.

Indicele ROBOR la 6 luni s-a majorat la 2,85%, de la 2,83% vineri, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 2,95%, de la 2,92% vineri.

 

Consiliul BNR a decis, în ulti­ma şedinţă de politică mone­ta­ră din acest an, să majoreze do­bânda de politică mo­ne­tară la nivelul de 1,75 la sută pe an, de la 1,50 la sută pe an, începând cu data de 10 noiembrie 2021, şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară. Acesta decizie pare ca sacrifica inflatia pentru controlul Robor la o valoare cat se poate de mica si pentru a sustine creditarea si consumul.

De asemenea, BNR a decis extinderea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la ±0,75 puncte procentuale, de la ±0,50 puncte procentuale, implicând majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 2,50 la sută pe an, de la 2 la sută pe an şi menţinerea ratei dobânzii aferente facilităţii de depozit la 1,00 la sută pe an.

Citește și:

PREŢURILE LA RCA S-AU TRIPLAT DUPĂ CE ASIGURATORII AU MĂRIT POLIȚELE PREVALÂNDU-SE DE FALIMENTUL CITY INSURANCE

INVESTITORII DEVIN TOT MAI ‘VIRTUOȘI SOCIAL’, ZICE PWC

CARANTINAREA CAPITALEI ȘI MĂSURILE DE RESTRICȚIE CONTRA CETĂȚENILOR ROMÂNI CARE NU SUNT VACCINAȚI

TOP AVOCAT DREPT COMERCIAL ÎN SECTOR 1, BUCUREȘTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *