Analiză de Legislație Avocat Comercial Sector 1 Avocat Drept comercial IMM-uri Consultant Afaceri

Analiză: Doar 2% dintre firmele românești sunt bancabile. În 2022, statul nu va mai avea bani și nici credit

Conform datelor macroeconomice de la BNR și din publicațiile sau rapoartele de specialitate, în România sunt peste 690 de mii de societăți comerciale. Doar 15 mii sunt bancabile.

Cum supraviețuiesc celelalte 675 de mii de firme dacă nu pot lua credite de la bănci sau IFN-uri, nu pot participa la licitații, nu pot emite titluri comerciale de valoare și nu pot primi nici eșalonări de datorii bancare sau fiscale, nici alte facilități de trecere prin pandemie? se întreabă avocatul Gheorghe Piperea intr-o postare pe o rețea socială.

Neagu (BNR): Sectorul bancar românesc nu este îndatorat, putând relua sustenabil creditarea; continuarea dezintermedierii este contraproductivă

Alte concluzii ale lui Florin Neagu – BNR, Riscul unei evoluții excesive a îndatorării se menține redus; până în decembrie 2015 se va implementa un amortizor anticiclic de capital, în linie cu cerințele CERS, fiind, alături de LTV și DSTI, pârghii de acțiune pentru evitarea evoluțiilor nesustenabile ale creditului din trecut

Există un potențial important de firme bancabile în economie care ar asigura o reluare sustenabilă a creditării. Pentru
fructificarea acestui potențial, este nevoie de o schimbare a modelului de afaceri al băncilor, ceea ce ar implica și creșterea gradului de pregătire profesională a salariaților din bănci

Finanțarea mai amplă a firmelor din industriile inovative și generatoare de valoare adăugată mare ar aduce beneficii atât economiei, cât și calității portofoliilor bancare. Autoritățile pot sprijini prin măsuri de reducere a asimetriei informaționale

Avocatul Piperea răspunde într-o analiză pertinentă

„Simplu – cele mai multe nu supraviețuiesc, ci sub-viețuiesc, sunt inactive, înghețate, fictive.
O treime dintre societățile comerciale din România supraviețuiesc prin împrumuturi perpetue de la acționari/asociați sau prin reportarea pierderilor și trecerea lor pe cheltuieli deductibile.

De mai mult de 8 ani, BNR, prin vocea prim-vicelui Florin Georgescu, atrage atenția că sute de mii de societăți comerciale duc lipsă de capitalizare, uneori pierderile determinând active contabile negative (pierderile sunt cu mult mai mari decât averea societăților). Pentru anul acesta, raportul BNR include această realitate ca risc sistemic.
În România sunt 244 de mii de societăți care nu respectă reglementarea privind dotarea cu resurse financiare de către acționari/asociați – aportul la capitalul social este măsura asocierii la risc a acestora, dar capitalul social este de 200 de lei în cazul srl-urilor și de 90 de mii de lei în cazul SA-urilor.

Statul nu va mai avea bani și nici credit in 2022

Acesta este unul dintre motivele principale ale intermedierii financiare pricăjite care caracterizează sistemul bancar român – lipsa capitalizării de risc, lipsa asumării pierderilor de către acționari/asociați, ceea ce înseamnă ștergerea sentimentului de responsabilitate și hazardul moral. Starea generalizată de de-responsabilizare este cauzată și de bănci, care tolerează sau încurajează transferul repetat al expunerii și al garanțiilor, de la un SPV la altul, deci băncile sunt în propriul cerc vicios. Deocamdată, băncile profită serios de foamea artificială de bani a statului român și de populismul unor programe de finanțare a populației, ca Prima casă ori IMM Invest. Dar nu durează mult.

Estimez finalul ospățului pe la nivel de ianuarie – februarie 2022, căci statul nu va mai avea bani și nici credit.

Gheorghe Piperea

Interesant este că, din totalul economiilor populației în depozite bancare, doar 67% se întorc în creditare. Băncile stau cu fundul pen un munte de lichidități, fără poată să le valorifice și să le întoarcă în economiei, prin creditare. Poate că nu vor, poate că nu țtiu cum să le valorifice, cert este că, pe de o parte, oamenii economisesc, amânând sau reducând consumul și, pe de altă parte, pierde din valoarea economiilor, pentru că dobânzile sunt deja de 5 ori mai mici decât inflația (5,7% acum, cu perspective de creștere la 7% în octombrie, după congresele penele și usere). Asta în condițiile în care prețul tuturor produselor de bază și al utilităților a crescut deja cu peste 30% față de începutul anului.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *